Έχουμε δημιουργήσει έναν κατάλογο σημείων ελέγχου με τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν την έναρξη της επιχείρησής σας στην Κύπρο:
α. Αποφασίστε τον σκοπό της επιχείρησής σας και τη νομική δομή (π.χ. εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, συνεταιρισμός) που επιθυμείτε να δώσετε στη νέα δομή.
β. Κτίστε ένα επιχειρηματικό μοντέλο και καταρτίστε ένα οικονομικό σχέδιο.
γ. Επιλέξτε τη στρατηγική μάρκετινγκ που θα ακολουθήσετε.
δ. Ενσωματώστε το επιχειρηματικό μοντέλο, το οικονομικό σχέδιο, τη στρατηγική μάρκετινγκ και όλες τις σχετικές πληροφορίες στο επιχειρηματικό σας σχέδιο.
ε. Εντοπίστε τους οικονομικούς πόρους και δυνατότητές σας.
στ. Επιλέξτε τις εγκαταστάσεις σας (γεωγραφική διεύθυνση).
ζ. Επιλέξτε όνομα για την οντότητά σας.
η. Προβείτε στην ίδρυση/σύσταση της εταιρείας ή άλλης νομικής οντότητας.
θ. Εγγραφείτε στο Τμήμα Φορολογίας.
ι. Εγγραφείτε στον ΦΠΑ.
ια. Εγγραφείτε στο VIES (για απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
ιβ. Εγγραφείτε στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ιγ. Εγγραφείτε για οποιαδήποτε δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
ιδ. Προσλάβετε την επαγγελματική σας ομάδα.
ιε. Ξεκινήστε την προώθηση της επιχείρησής σας.
Είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης και επιθυμείτε να διακρίνετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας από άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της αγοράς; Η ιστοσελίδα του κλάδου πνευματικής ιδιοκτησίας παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα διάφορα είδη εμπορικών σημάτων, πώς να ψάξετε ένα εμπορικό σήμα, πώς να λάβετε επαγγελματικές συμβουλές και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα εμπορικό σήμα για να εγγραφεί και να τύχει προστασίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Για να διασφαλίσετε την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, είναι απαραίτητο να έχετε ψηφιακή παρουσία, γεγονός που θα σας επιτρέψει να πωλείτε διαδικτυακά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και να προωθήσετε την επιχείρησή σας διεθνώς.
Εάν επιθυμείτε η ιστοσελίδα σας να δηλώνει ότι έχετε ως έδρα την Κύπρο, μπορείτε να επιλέξετε όνομα τομέα που να τελειώνει σε «.com.cy». Για αναζήτηση των διαθέσιμων ονομάτων τομέα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αφότου βρείτε όνομα τομέα που να ταιριάζει με τους σκοπούς της επιχείρησής σας, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή του στο: https://www.nic.cy/portal/el/help.
Ενώ ορισμένες κατηγορίες υποχρεούνται να εγγράφονται σε επιπλέον φορολογίες (π.χ. πώληση αλκοόλ και προϊόντων καπνού), οι βασικές κατηγορίες κρατικής φορολογίας που ισχύουν για όλο το φάσμα επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:
α) Φόρος εισοδήματος
β) Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)
γ) Κοινωνικές ασφαλίσεις
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορολογική σας εγγραφή, πατήστε εδώ.
Είναι πιθανό ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες να αντιβαίνουν στη νομοθεσία ή τους κανονισμούς που ισχύουν κανονικά στην κυπριακή αγορά, ή να αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή ή την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Οι εν λόγω επιχειρήσεις απαιτείται να έχουν ειδική άδεια και υπάγονται σε πιο αυστηρούς κανονιστικούς ελέγχους.
Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τον κατάλογο των απαιτήσεων αδειοδότησης που ισχύουν σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων.
Για το εμπόριο και την πώληση συνήθων προϊόντων, κυρίως εντός Ε.Ε., συνήθως δεν απαιτείται ειδική άδεια.
Ωστόσο, ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., δύνανται να απαιτούν ειδική άδεια και υπάγονται στον ΦΠΑ, καθώς και σε τελωνειακά τέλη. Για περισσότερα εδώ.
Η εισαγωγή ή εξαγωγή ορισμένων αγαθών απαγορεύεται ή υπόκειται σε περιορισμούς δυνάμει του νόμου. Οι περιορισμοί συνήθως συνίστανται στην εξασφάλιση έγκρισης ή επιθεώρησης από το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα. Οι απαγορεύσεις και περιορισμοί αποσκοπούν κυρίως στην προστασία της κοινωνίας και στην παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στόχο έχουν τη διαφύλαξη της δημόσιας ηθικής, τάξης και ασφάλειας, καθώς και της προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, της υγείας των ζώων και προφύλαξης των φυτών, της βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας, των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στον πιο κάτω σύνδεσμο θα βρείτε μη εξαντλητικό κατάλογο των απαγορεύσεων και περιορισμών που ισχύουν κατά τις εισαγωγές/εξαγωγές:
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Τελωνείων στα τηλέφωνα 22601679 & 22601652, ή μέσω τηλεομοιότυπου 22602769.
Το είδος της επιχειρηματικής οντότητας που θα επιλέξετε βασίζεται στη φύση της επιχείρησής σας, τον αριθμό και το καθεστώς εταίρων, καθώς και τα είδη εταιρικών σχέσεων των ενδιαφερόμενων μερών.
Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Πνευματικής Ιδιοκτησίας παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη των επιχειρηματικών οντοτήτων.
Είτε επιδιώκετε να δραστηριοποιηθείτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο, η επιχείρησή σας πρέπει να έχει μια διακριτή εμπορική επωνυμία. Για να επιλέξετε το όνομα που θα ενισχύσει την προώθηση σήματός σας, τηρώντας όλους τους κανονισμούς, δείτε τους σχετικούς περιορισμούς στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Πριν αποφασίσετε το όνομα της επιχείρησής σας για εμπορικούς σκοπούς, είναι σημαντικό να κάνετε αναζήτηση στον κατάλογο των εγγεγραμμένων οργανισμών και ονομάτων του κράτου.
Ξεκινήστε τη διαδικασία εγγραφής της εταιρείας σας ακολουθώντας τα βήματα στον πιο κάτω σύνδεσμο.
Επαγγελματικό υποστατικό σημαίνει οποιοδήποτε κτίριο ή χώρος που προορίζεται για επιχειρηματική δραστηριότητα (βιομηχανία, εμπόριο, άσκηση επαγγέλματος ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που αποφέρει εισόδημα). Για να επιτραπεί η χρήση του υποστατικού για τους εν λόγω σκοπούς, απαιτείται η εξασφάλιση άδειας από το οικείο Συμβούλιο του Δήμου ή της Κοινότητας εντός των ορίων των οποίων θα πραγματοποιηθεί η δραστηριότητα.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται να εξασφαλίσει άδεια χρήσης του υποστατικού για διεξαγωγή επαγγελματικής δραστηριότητας νοουμένου ότι το οικείο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο ικανοποιηθεί ότι πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:
Το έντυπο αίτησης για άδεια μπορεί να υποβληθεί απευθείας στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο ή Κοινοτικό Συμβούλιο.
Η διαδικασία εξασφάλισης άδειας περιλαμβάνει επί τόπου επιθεωρήσεις από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές του Δήμου/Κοινότητας. Επιπλέον, διεξάγονται κατά καιρούς επί τόπου επιθεωρήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλοι οι ισχύοντες νόμοι και κανονισμοί, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις της άδειας.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Εάν επιλέξετε να ιδρύσετε την εταιρεία σας στην Κύπρο, το ιδρυτικό έγγραφο και το καταστατικό της εταιρείας σας πρέπει να συνταχθούν από δικηγόρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο εμπιστευμένος δικηγόρος προβαίνει στη σχετική δήλωση στο έντυπο ΗΕ1.
Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος διαθέτει μητρώο εγκεκριμένων δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε για συμβουλές και καθοδήγηση.
Στα αρχικά στάδια της επιχειρηματικής σας έναρξης, μπορείτε να συμβουλευτείτε επαγγελματίες ή άλλους εξειδικευμένους οργανισμούς όπως:
Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αναφέρονται στην ιδιοκτησία ενός προσώπου επί δημιουργιών του ανθρώπινου μυαλού, όπως για παράδειγμα μία εφεύρεση, ένα σχέδιο, ένα διακριτικό σήμα, ένα καλλιτεχνικό έργο. Τα εν λόγω δικαιώματα κατέχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και προστατεύονται τόσο από εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, όσο και από διεθνείς συμβάσεις.
Η προστασία των εν λόγω δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας παρέχει στους κατόχους αυτών το αποκλειστικό δικαίωμα αξιοποίησης της δημιουργίας τους, καθώς επίσης και το δικαίωμα λήψης δικαστικών και άλλων μέτρων για προστασία τους σε περιπτώσεις παράνομης/μη εξουσιοδοτημένης αντιγραφής ή χρήσης τους από τρίτους.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο.
Η προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας της επιχείρησής σας αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας και ανάπτυξής της. Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνουν το δικαίωμα αποκλειστικής εμπορικής εκμετάλλευσης, την πώληση των δικαιωμάτων σας, την παραχώρηση άδειας χρήσης των δικαιωμάτων σας σε τρίτους, καθώς και τη χρήση των δικαιωμάτων σας ως εγγύηση για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Διαβάστε περισσότερα για τους βασικούς τύπους δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
Για να επιλέξετε τον καταλληλότερο τύπο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας σας ανατρέξτε στον ακόλουθο οδηγό.
Εάν χρειάζεστε επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σας (τύποι, διάρκεια κλπ.), επισκεφθείτε τον σύνδεσμο και εντοπίστε την κατάλληλη κατηγορία επαγγελματικών συμβούλων.
Εγκαταστάσεις όπως ένα γραφείο ή ένα κατάστημα, είτε ενοικιαζόμενο είτε ιδιόκτητο, αποτελούν ιδανικό χώρο διεξαγωγής των επιχειρηματικών σας εργασιών. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους από το σπίτι. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες επιχείρησης έχουν δικαίωμα να καταχωρήσουν τη διεύθυνση οικίας τους ως επαγγελματική διεύθυνση, είτε πρόκειται για αυτοεργοδοτούμενα άτομα, είτε για ιδιοκτήτες εταιρείες.
Οι εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διεξαγωγή διαδικτυακών και μη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (με απαραίτητη τη φυσική παρουσία).
H εγκατάσταση της επιχείρησής σας στο σπίτι αντί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο επαγγελματικό χώρο παρουσιάζει, ωστόσο, αρκετές προκλήσεις. Για ορισμένα συγκεκριμένα είδη επιχειρήσεων, η οικία θεωρείται ακατάλληλος χώρος διεξαγωγής εργασιών.
Για παράδειγμα, εάν η επιχείρησή σας παρέχει υπηρεσίες τροφοδοσίας (π.χ. εάν σερβίρονται ή πωλούνται τρόφιμα), πρέπει να πληροί τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που καθορίζει ο περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμος του 1996. Οφείλετε, επίσης, να επιτρέπετε στις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν σε επί τόπου επιθεωρήσεις από εξουσιοδοτημένους λειτουργούς.
Εφόσον οι εν λόγω εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί δεν δικαιούνται να εισέρχονται σε κατοικία για διεξαγωγή ελέγχου, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας πρέπει να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένο επαγγελματικό χώρο.
Ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις στην Κύπρο αναπτύσσονται ραγδαία. Επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κύπρο ή μέσω Κύπρου επιλέγουν συχνά όνομα τομέα που τελειώνει σε «.com.cy», παρόλο που κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό. Δείτε, επίσης, το κεφάλαιο «Ξεκινήστε την επιχείρησή σας – Βρείτε όνομα ιστοσελίδας σε .com.cy».
Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς του ηλεκτρονικού εμπορίου, κυρίως με το νομικό πλαίσιο του Νόμου για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Ν.156(Ι)/2004 και του τροποποιητικού νόμου Ν.97(Ι)2007), ο οποίος έχει εναρμονισθεί με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (2000/31/ΕΚ).
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παρέχει συμβουλές σε εμπόρους σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και άλλα σχετικά ζητήματα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησής σας και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πωλήσεων. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει κανονισμούς για διαδικτυακές επιχειρήσεις, όπως τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης γραπτών συμβολαίων, της παραχώρησης δικαιώματος υπαναχώρησης των πελατών, της παραλαβής αγαθών χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση κλπ.
Η Κύπρος δεν διαθέτει ακόμη εξειδικευμένο σύστημα εγγραφής νεοϊδρυόμενων εταιρειών, επομένως ισχύουν οι ίδιοι όροι και κανονισμοί που ισχύουν για την ίδρυση εταιρειών.
Ως επιχειρηματίας μίας start-up εταιρείας, μπορείτε είτε να εγγραφείτε ως αυτοεργοδοτούμενος, είτε να εγγράψετε την επιχείρησή σας ως εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών. Οι περισσότερες εταιρείες στην Κύπρο είναι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (που φέρουν στο τέλος της ονομασίας τους το ακρωνύμιο Λτδ). Μπορούν να γίνουν κάτοχοι μετοχών στην Κύπρο ή στο εξωτερικό (π.χ. εταιρείες συμμετοχών).
Μία εταιρεία θεωρείται νεοϊδρυόμενη κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, χάνει τη δυνατότητα να αιτηθεί για οποιαδήποτε επιδόματα σχετίζονται με start-up εταιρείες, όπως προγράμματα επιχορηγήσεων. Δείτε επίσης το κεφάλαιο: «Εύρεση χρηματοδότησης για την επιχείρησή σας».
Η διαδικασία εγγραφής για αυτοεργοδοτούμενους είναι πολύ πιο απλή και ταχύτερη σε σύγκριση με την εγγραφή μιας επιχείρησης ως εταιρεία.
Το έντυπο για εγγραφή ως αυτοεργοδοτούμενος (δείτε την αίτηση ΥΚΑ 1-008 εδώ) μπορεί να υποβληθεί διά χειρός/μέσω ταχυδρομείου στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο ταυτότητας, διαβατηρίου ή δελτίου εγγραφής αλλοδαπού (ΔΕΑ).
Συνήθως, εκδίδεται αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων εντός 1-2 εβδομάδων από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Οι αυτοεργοδοτούμενοι έχουν φορολογική υποχρέωση στις τρεις ακόλουθες κατηγορίες:
α) Εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων, για ενημερωτικούς οδηγούς και φυλλάδια, αποταθείτε στη διαδικτυακή πύλη EURES (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα) και για έντυπα σχετικά με αυτοεργοδοτούμενους πατήστε εδώ.
β) Φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, επισκεφθείτε την πύλη Η Ευρώπη σου.
γ) Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ΦΠΑ δείτε το κεφάλαιο: ‘Εγγραφή στον φόρο εισοδήματος και φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)’