Αρχική Σελίδα Η Κύπρος εν συντομία Επιχειρηματικό Περιβάλλον

Επιχειρηματικό Περιβάλλον


Είναι πολλοί οι λόγοι που συμβάλλουν ώστε να είναι η Κύπρος ένα ελκυστικό περιβάλλον για διεξαγωγή επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών είναι:

Η τέλεια θέση που επιτρέπει στους επενδυτές να φθάσουν σε νέες, υποσχόμενες αγορές

Επειδή η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής είναι κοντά στα πολυσύχναστα δρομολόγια ναυτιλιακών και αεροπορικών γραμμών που ενώνουν την Ευρώπη με τον Αραβικό κόσμο και την Άπω Ανατολή, αποτελώντας έτσι ένα στρατηγικό κόμβο για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Το νησί είναι δύο ώρες μετά την συντονισμένη παγκόσμια ώρα (Greenwich meantime) , προηγείται επτά ωρών της Νέας Υόρκης, έπεται επτά ωρών του Τόκιο και βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με την Αθήνα.

Προσφορά ουσιαστικών δυνατοτήτων ανάπτυξης και φιλικό περιβάλλον για επιχειρήσεις

Η Κύπρος έχει εξαιρετική υποδομή για επιχειρήσεις με καλές τηλεπικοινωνίες. Αυτό το πλεονέκτημα μαζί με την ευρύτατα διαδεδομένη χρήση της Αγγλικής γλώσσας και ένα νομικό σύστημα που βασίζεται κυρίως στο Βρετανικό Δίκαιο καθιστούν την Κύπρο μια πολύ κατάλληλη και αποτελεσματική βάση για επιχειρήσεις.

Η Λευκωσία, η διοικητική πρωτεύουσα, είναι ένα κύριο επιχειρηματικό κέντρο, αν και η Λεμεσός, με το λιμάνι της και η Λάρνακα με τον κύριο αερολιμένα του νησιού, είναι επίσης σημαντικές για τις επιχειρήσεις.

Υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό

Η Κύπρος διαθέτει ένα καλά καταρτισμένο και πολυμήχανο εργατικό δυναμικό. Επίσης υπάρχει ειδικευμένο επαγγελματικό, τεχνικό και γραμματειακό προσωπικό, με εκτενή πείρα που χειρίζεται άνετα την αγγλική και άλλες γλώσσες και προσφέρεται για απασχόληση με λογική αμοιβή.

Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κύπρος παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ηλικίες 25-35 ετών που διαθέτει προσόντα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ευνοϊκό φορολογικό σύστημα

Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της υφιστάμενης υποδομής, αποτελεί κέντρο παροχής υπηρεσιών. Ο επιχειρηματικός κόσμος επωφελείται του απλού φορολογικού νομοθετικού πλαισίου με ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές, το οποίο παράλληλα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ διέπεται και από ένα ευρύ φάσμα συμφωνιών αποφυγής Διπλής Φορολογίας με άλλες χώρες .

Πιο κάτω περιγράφονται πολύ σύντομα ορισμένες από τις πρόνοιες της Κυπριακής Φορολογικής Νομοθεσίας σε σχέση με:

· Εταιρίες

Ομοιόμορφος φορολογικός συντελεστής @ 12.5% στα ετήσια φορολογητέα κέρδη. Ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

· Φυσικά Πρόσωπα

Από τους χαμηλότερα θεσμοθετημένους φορολογικούς συντελεστές για το προσωπικό εισόδημα, σύμφωνα και με τις στατικές της Εurostat, με κλιμακωτή φορολόγηση του ετήσιου εισοδήματος σε ποσοστό 20%,25%,30% και 35%, με τις πρώτες €19500 του εισοδήματος να είναι αφορολόγητες.

· Συμφωνίες αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Η Κύπρος έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με περισσότερες από 60 χώρες, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό την διπλή φορολόγηση εισοδημάτων.

· Ναυτιλία

H Κύπρος θεωρείται ως ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο. Τα κέρδη από Ναυτιλιακές επιχειρήσεις εξαιρούνται της φορολογίας με βάση τις πρόνοιες του περί Εμπορικής Ναυτιλίας Νόμου, και υπόκεινται σε Φόρο Χωρητικότητας κάτω από όρους και προϋποθέσεις.

· Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Επιβάλλεται φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε συντελεστή:

· 19% (κανονικός)
· 9% / 5% (μειωμένος)
· 0% (μηδενικός)

σε όλες τις παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Δημοκρατία, στις αποκτήσεις αγαθών από άλλα κράτη μέλη και στις εισαγωγές αγαθών από Τρίτες χώρες.Σύγχρονα τραπεζικά και ασφαλιστικά δίκτυα

Η Κύπρος προσφέρει ένα πλήρες φάσμα ολοκληρωμένων επαγγελματικών υπηρεσιών, που είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες οποιουδήποτε είδους νομικής οντότητας στους τομείς των Λογιστικών, Τραπεζικών και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Συμβούλων Επιχειρήσεων, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης, Μηχανολογίας, Νομικών Υπηρεσιών κλπ.

Επιπρόσθετα έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις ώστε να καταστεί το νησί κύριος τηλεπικοινωνιακός κόμβος στην περιοχή, με τη δημιουργία τεχνολογικά προηγμένης υποδομής καλωδιακών και δορυφορικών δικτύων.

Συγκριτικά χαμηλό κόστος λειτουργίας

Από την εισδοχή της στη Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος εφάρμοσε το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Παρά ταύτα, το εργατικό κόστος στο νησί είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο εργατικό κόστος στην ΕΕ. Αντίστοιχα, το κόστος γραφείων και κατοικίας είναι σχετικά χαμηλό με την προσφορά πολυάριθμων επιλογών, ενώ το γενικό βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό.

Υψηλό Βιοτικό Επίπεδο

Η Κύπρος υπερηφανεύεται για το σχετικά υψηλό βιοτικό της επίπεδο σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Το γενικό κόστος ζωής είναι περίπου 1/3 με 2/3 σε σύγκριση με εκείνα του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Διάφορες επισκοπήσεις δείχνουν ότι οι πόλεις της Κύπρου διαθέτουν ένα από τα χαμηλότερα κόστη ζωής σε ένα αναπτυγμένο κράτος. Η υψηλή ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ζωής στην Κύπρο έχουν μεταμορφώσει το Μεσογειακό αυτό νησί στον τρίτο πιο δημοφιλή προορισμό μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών ακινήτων.


 Αρχική Σελίδα | Χάρτης Πλοήγησης | EN

 Αναζήτηση:

A - / A +


Σχετικές Συνδέσεις

Φορολογική/Επενδυτική Πολιτική - Υπουργείο Οικονομικών
Cyprus Country Report 2017 - CountryProfiler Magazine


Τελευταία Ενημέρωση στις: 01/07/2020 03:31:41 PM


© 2009 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Διαδικτυακή Πύλη ΕΚΕ Κύπρου

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου
Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου