Αρχική Σελίδα Η Κύπρος εν συντομία Γενικές Πληροφορίες

Γενικές Πληροφορίες


Γενικά Στοιχεία

 • Επίσημη ονομασία: Κυπριακή Δημοκρατία
 • Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/05/2004
 • Πολιτικό Σύστημα: Προεδρική Δημοκρατία
 • Πρόεδρος: Νίκος Αναστασιάδης
 • Πληθυσμός (2017) 848.300
 • Έκταση: 9,251% τετραγωνικά χιλιόμετρα
 • Γλώσσες: Η Ελληνική και η Τουρκική είναι οι επίσημες γλώσσες. Η Αγγλική ομιλείται ευρέως.
 • Πρωτεύουσα: Λευκωσία
 • Νόμισμα: Ευρώ ( από 01.01.2008, όταν αντικατέστησε τη Λίρα Κύπρου)
 • ΑΕΠ: (2016) : €17,901,400
 • Ρυθμός Ανάπτυξης ΑΕΠ (2017) : 3.9%

Γεωγραφική Θέση

Η Κύπρος είναι ένα νησί στο βορειανατολικό άκρο της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η τοποθεσία της είναι ιδανική για την εξυπηρέτηση τριών ηπείρων και αποτελεί ένα στρατηγικό κόμβο για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της η Κύπρος ήταν πάντοτε τόπος συνάντησης πολιτισμών.

Κλίμα

Η Κύπρος απολαμβάνει Μεσογειακό κλίμα με μακρά ξηρά καλοκαίρια από τα μέσα Μαϊου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια ολόκληρο το χρόνο. Οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση εξαρτώνται από το υψόμετρο και σε μικρότερο βαθμό από την απόσταση από τα παράλια.

Πολιτικό Σύστημα

Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία το 1960, υιοθετώντας το μοντέλο διακυβέρνησης των δυτικών δημοκρατιών. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκλέγεται από το λαό με καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία. Το Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί την εκτελεστική εξουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος διαθέτει μια αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία, με πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, σημαντικό ποσοστό της οποίας έχει ακαδημαϊκά προσόντα.

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που εκλέγεται για πενταετή θητεία. Λειτουργεί ένα πολυκομματικό σύστημα, ενώ το εκλογικό σύστημα που ακολουθείται είναι εκείνο της απλής αναλογική.

Υποδομή

Η Κύπρος διαθέτει ανεπτυγμένο σύστημα θαλάσσιων και αεροπορικών συγκοινωνιών καθώς και τηλεπικοινωνιών. Χάρις στο προηγμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και την εξαιρετική διασύνδεσή του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, το νησί θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το δίκτυο αυτό ενισχύεται περαιτέρω από ένα εκτεταμένο υποθαλάσσιο καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών και από την πρόσβαση στα κύρια δορυφορικά συστήματα.

Επιπρόσθετα, ο ρόλος της Κύπρου ως περιφερειακού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου, σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση, οδήγησε στη δημιουργία ενός ευρέος φάσματος από αεροπορικά δρομολόγια που προσφέρουν εξαιρετικές συνδέσεις με την Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η χώρα διαθέτει δυο διεθνείς αερολιμένες στη Λάρνακα και την Πάφο. Ο νέος αερολιμένας Λάρνακας λειτούργησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2009, ενώ τον ίδιο χρόνο ανακαινίστηκε και ο αερολιμένας της Πάφου.

Τα πολλαπλών χρήσεων λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας αποτελούν τις κύριες θαλάσσιες πύλες για φορτία μεταφερόμενα δια θαλάσσης και για επιβατική κίνηση. Και τα δυο λιμάνια έχουν καταστεί σημαντικά περιφερειακά κέντρα αποθήκευσης και διανομής.

Διεθνείς σχέσεις

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης , του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Διεθνούς Τράπεζας, της Κοινοπολιτείας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίπλέον η Κύπρος διαθέτει διπλωματικές αποστολές σε πάνω από 30 χώρες και έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου καθώς και με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση με πλήρες ωράριο είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά από την ηλικία των πέντε ετών. Η δωδεκαετής εκπαίδευση αποτελείται από εξαετή στοιχειώδη εκπαίδευση και εξαετή μέση εκπαίδευση. Σε όλες τις πόλεις λειτουργούν και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με την πληρωμή διδάκτρων που καλύπτουν τις ανάγκες των ξενόγλωσσων μαθητών. Η βασική γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική και τα δίδακτρα είναι λογικά.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα διακεκριμένο ίδρυμα που προσφέρει ευρύ φάσμα προγραμμάτων σπουδών σε διάφορα επίπεδα. Επίσης υπάρχει και αριθμός ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα έχουν δημιουργηθεί ακόμη δυο δημόσια πανεπιστήμια το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τα οποία λειτουργούν από το 2006 και το 2007, αντίστοιχα. Επίσης πρόσφατα δημιουργήθηκαν τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό προσώπων σε ηλικία εργασίας με ανώτερου επιπέδου μόρφωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φτάνει το 30%, και είναι υψηλότερο εκείνου της Φιλανδίας που είναι 29.5%. Επιπρόσθετα 47% του πληθυσμού ηλικίας 25-34 ετών έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μάζα των Κυπρίων φοιτητών σε ποσοστό που φτάνει το 78.7% σπουδάζει σε πανεπιστήμια εκτός Κύπρου.


 Αρχική Σελίδα | Χάρτης Πλοήγησης | EN

 Αναζήτηση:

A - / A +


Σχετικές Συνδέσεις

Επισκεφθείτε την Κύπρο
Διαδικτυακή Πύλη της Κυπριακής Δημοκρατίας
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κύπρο
Αρχή Λιμένων Κύπρου


Τελευταία Ενημέρωση στις: 01/07/2020 03:31:41 PM


© 2009 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Διαδικτυακή Πύλη ΕΚΕ Κύπρου

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου
Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου